Mango - 12 powodów, dla których warto je jeść | VIMED

Mango – 12 powodów, dla których warto je jeść

Mango - 12 powodów dla których warto je jeść.

Mango to bogactwo witamin i minerałów

Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”.

Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów oraz cechuje się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV.

Ze względu na właściwości odżywcze polecane jest szczególnie dla osób osłabionych oraz rekonwalescentów.

Mango to bogactwo witamin i minerałów.

KORZYŚCI ZDROWOTNE MANGO

Ten soczysty i aromatyczny owoc posiada wiele właściwości zdrowotnych:

Mango jest dobrym źródłem składników odżywczych wzmacniających odporność.

1. Mango jest bogatym źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B, które wzmacniają odporność

Mango jest dobrym źródłem składników odżywczych wzmacniających odporność. Jedna porcja mango dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Co więcej, ta sama ilość mango zapewnia prawie trzy czwarte dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ta witamina może pomóc Twojemu organizmowi wytwarzać więcej białych krwinek, które odpowiadają za zwalczanie infekcji. Witamina C pomaga tym komórkom skuteczniej zwalczać drobnoustroje i poprawia mechanizmy obronne skóry.

2. Zawiera składniki, które korzystnie wpływają na zdrowie oczu

Owoc ten jest źródłem wielu składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu zdrowych oczu.

Dwoma kluczowymi składnikami odżywczymi są przeciwutleniacze: luteina i zeaksantyna. Gromadzą się one w siatkówce oka – części, która przekształca światło w sygnały mózgowe, dzięki czemu mózg może interpretować to, co widzimy. Wewnątrz siatkówki luteina i zeaksantyna działają jak naturalny krem ​​z filtrem przeciwsłonecznym, pochłaniając nadmiar światła. Ponadto wydają się chronić oczy przed szkodliwym niebieskim światłem.

To także dobre źródło witaminy A, która wspomaga zdrowie oczu. Niedobór witaminy A w diecie wiąże się z suchością oczu i ślepotą nocną.

Mango jest pełne składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu zdrowych oczu.
Enzymy zawarte w mango pomagają w rozkładaniu zawartości białka w organizmie.

3. Obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek

Enzymy zawarte w mango pomagają w rozkładaniu białka w organizmie. Dodatkowo duża ilość błonnika wspomaga dobre trawienie i zapobiega wielu chorobom żołądka.

4. Jest bogate w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi)

Mango zawiera składniki odżywcze, które wspierają zdrowe serce.

Magnez i potas zawarte w mango, pomagają utrzymać prawidłowe tętno i ciśnienie krwi.

Zawiera również unikalny przeciwutleniacz zwany mangiferiną.

Badania na zwierzętach wykazały, że mangiferyna może chronić komórki serca przed stanami zapalnymi, stresem oksydacyjnym i apoptozą (kontrolowaną śmiercią komórek).

Mango zawiera składniki odżywcze, które wspierają zdrowe serce.
Mango może zwiększyć liczbę czerwonych krwinek

5. Dzięki dużej zawartości witaminy C, ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych

Owoc ten jest naturalnie bogaty w żelazo. Włączenie go do codziennej diety może pomóc organizmowi zwiększyć liczbę czerwonych krwinek, co przeciwdziała skłonności do anemii.

To owoc bogaty w witaminę C, dlatego pomaga pacjentom z niedokrwistością zwiększyć efektywność wchłaniania żelaza. Dla kobiet w ciąży mango może być dodatkowym zastrzykiem żelaza i kwasu foliowego niezbędnego w czasie ciąży.

6. Mango spowalnia wzrost komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi i okrężnicy)

Owoc ten jest bogaty w polifenole, które mają właściwości przeciwnowotworowe.

Polifenole chronią przed stresem oksydacyjnym, który jest powiązany z wieloma typami raka. Badania wykazały, że polifenole mango zmniejszają stres oksydacyjny i zatrzymują wzrost lub niszczą różne komórki rakowe, w tym białaczki i raka okrężnicy, płuc, prostaty i piersi.

Mango jest bogate w polifenole, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe.
Mango zawiera wysoki poziom witaminy C, błonnika i pektyny, dzięki czemu jest doskonałym owocem pomagającym kontrolować wysoki poziom cholesterolu.

7. Jest źródłem błonnika pokarmowego (który obniża poziom cholesterolu we krwi)

Mango zawiera wysoki poziom witaminy C, błonnika i pektyn, dzięki czemu jest doskonałym owocem, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu.

8. Kwiaty mango są stosowane w leczeniu biegunki i zakażeń dróg moczowych

Kwiaty mango są stosowane w niektórych kulturach do leczenia biegunki. Kwiat należy namoczyć przez noc w wodzie. Następnego ranka należy przefiltrować sok i przechowywać w lodówce.

kwiaty mango są stosowane w leczeniu biegunki i zakażeń dróg moczowych
Skórka mango ma właściwości przeciwzapalne

9. Skórka mango ma właściwości przeciwzapalne

Skórka mango to bogactwo polifenoli, karotenoidów, błonnika pokarmowego, witaminy C, witaminy E.

Jedno badanie wykazało, że ekstrakt ze skóry mango wykazuje silniejsze właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe niż ekstrakt z miąższu mango.

Tak, skórka mango jest jadalna i pełna ważnych składników odżywczych i silnych związków przeciwutleniających.

Nie każdy jednak chce ją jeść. Pojawia się pytanie, czy potencjalne korzyści przeważają nad wadami, takimi jak twarda konsystencja, gorzki smak i potencjalne pozostałości pestycydów lub reakcje alergiczne.

10. Mango poprawia kondycję włosów i skóry

Mango jest bogate w witaminę C, która poprawia kondycję włosów i skóry.

Ta witamina jest niezbędna do produkcji kolagenu – białka, które nadaje strukturę Twojej skórze i włosom. Kolagen odpowiada za  sprężystość skóry oraz zwalcza zwiotczenie i zmarszczki.

Dodatkowo, owoc ten jest dobrym źródłem witaminy A, która wspomaga wzrost włosów i produkcję sebum – płynu, który pomaga nawilżać skórę głowy, aby włosy były zdrowe.

Mango jest bogate w witaminę C, która wspomaga zdrowe włosy i skórę.
Jedną z zalet mango jest pomoc w utracie wagi

11. Pomaga w odchudzaniu

Jedną z zalet tego owocu jest pomoc w utracie wagi. Jedna porcja mango zawiera 2,6 grama błonnika, który może pomóc Ci dłużej zachować uczucie sytości.

Poza tym jest świetnym substytutem słodyczy, zwłaszcz gdy masz ochotę na coś słodkiego! Jedna uwaga – mango jest bogate w cukier, więc nie należy z nim przesadzać.

12. Wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację

Mango zawiera dużą ilość witaminy B6. W połączeniu z innymi pokarmami bogatymi w tę witaminę może wspomagać pracę mózgu. Niektóre badania pokazują, że niedobór witaminy B6 może zwiększać ryzyko depresji i drgawek.

Badanie na myszach przeprowadzone przez Ram-Eesh Institute of Vocational and Technical Education wykazało, że ekstrakty z mango zawierają związki, które mogą poprawiać pamięć. W innym badaniu stwierdzono, że ekstrakty z mango mogą chronić przed łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.

Mango wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację

PRZECHOWYWANIE I SPOŻYWANIE

Owoce należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W lodówce może być pozostawione nawet przez 8-10 dni. W postaci pulpy może być przechowywany przez cały rok.

Może być stosowane w różnych formach zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Owoc ten można jeść dojrzały w całości lub w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. Z tego owocu robi się także soki, koktajle oraz konfitury. W Indiach, Malezji i Tajlandii owoc dodawany jest do curry, mieszanek warzywnych oraz sałatek.

Należy również pamiętać, że mango, tak jak i większość owoców egzotycznych, bogate jest w cukry proste, dlatego też diabetycy powinni go spożywać w umiarkowanych ilościach.

Czy możesz jeść bezpiecznie mango?


Dowiedz się już dziś czy mango nie wywołuje u Ciebie niepożądanych reakcji pokarmowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *