Przewodnik
21 stycznia 2013
Mózg to najbardziej złożony narząd człowieka, dzięki któremu myślimy, czujemy i reagujemy na bodźce. Niestety, mało kto wie, że należy właściwie dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Skutki tego braku świadomości widoczne są w statystykach: rośnie liczba osób cierpiących z powodu demencji starczej, czyli pogorszenia sprawności umysłowej.
Do you like it?0
18 stycznia 2013
Ogromny ból i uporczywe dolegliwości – z takimi problemami zmagała się pani Elżbieta, u której stwierdzono chorobę Leśniowskiego-Crohna. Zobacz jaka zmiana nastąpiła w życiu naszej pacjentki po terapii w CM VIMED.
Do you like it?0
14 stycznia 2013
Rozpoczął się karnawał – czas hucznych, suto zakrapianych zabaw. Niestety, alkohol choć poprawia humor podczas imprezy może stać się przyczyną cierpienia następnego dnia. Prosty sposób na […]
Do you like it?0
14 stycznia 2013
Jeżeli w czasie wakacji czy świąt zmieniają się Twoje nawyki żywieniowe i nie możesz nagle oprzeć się niezdrowym, tłustym i słodkim produktom, nie jesteś sam. Z […]
Do you like it?0
7 stycznia 2013
Według najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Temple University, University of Maine oraz University of Maryland, zaburzenia czynności nerek wiążą się ze spadkiem funkcji poznawczych, myślenia abstrakcyjnego i pamięci werbalnej
Do you like it?0
7 stycznia 2013
Nigdy nie wiadomo, od czego i kiedy się zacznie. Może wywołać go dobra pogoda, zapach perfum albo czekolada. Ból głowy – bo o nim mowa – to problem, z którym zmaga się ponad 20% społeczeństwa, a jednak mało kto zadaje sobie trud ustalenia jego przyczyn.
Choć dokładny mechanizm bólów głowy nie jest jeszcze w pełni wyjaśniony, istnieje wiele czynników, które sprzyjają jego powstawaniu.
Do you like it?0
7 stycznia 2013
Wegetarianizm zazwyczaj postrzegany jest jako rodzaj bezmięsnej diety wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem pojęcie to jest o wiele szersze. Dla wielu osób wegetarianizm jest sposobem na życie, który obejmuje nie tylko specyficzny rodzaj odżywiania, ale również światopogląd łączący zarówno problematykę zdrowia fizycznego i psychicznego, jak i zagadnienia ekologiczne, ekonomiczne, religijne, moralne czy kulturalne. Choć znany jest od tysięcy lat, a liczba jego „wyznawców” na świecie sięga już kilku milionów, nadal wiążą się z nim pewne mity i żywe są nieporozumienia między jaroszami a smakoszami mięsa.
Do you like it?0
28 grudnia 2012
Naukowcy z Rensselaer Polytechnic Institute jako pierwsi udowodnili w swych badaniach, jak znaczące jest mało doceniane białko osteokalcyna dla kondycji naszych kości. Ich odkrycia mogą dać początek nowym strategiom w terapii osteoporozy i obniżaniu ryzyka złamań kości.
Do you like it?0
28 grudnia 2012
Czujesz się zestresowany? Jest prosty sposób, by temu zaradzić. Dowiedz się, jak w walce ze stresem mogą pomóc Ci kojące składniki i zapachy pochodzące z żywności.
Do you like it?0
28 grudnia 2012
U progu nowego roku z nadzieją i optymizmem myślimy o tym, co przed nami. Życząc Ci zdrowia, spełnienia marzeń i samych sukcesów w 2013 roku, jednocześnie podkreślamy, że początek roku to dobry moment, by zmierzyć się z nowymi wyzwaniami. Zaczynasz z czystą kartą...
Do you like it?0
17 grudnia 2012
Długie wieczory, niskie temperatury sprawiają, że rzadziej wychodzimy z domu i więcej jemy. Mają z tym problem zwłaszcza kobiety, które często czują zimą smutek i przygnębienie. […]
Do you like it?0
17 grudnia 2012
Pomarańcze to nie tylko źródło najchętniej spożywanego przez Polaków soku, ale przede wszystkim bogactwo cennych składników odżywczych.
Pierwsza wzmianka o uprawie tych pochodzących z Chin owoców z rodzaju Citrus dotyczy cywilizacji doliny Indusu sprzed około 6000 lat. Stąd owoce przedostały się najpierw na wschodnie wybrzeże Afryki, później do krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego, w tym do Włoch i Hiszpanii, a następnie trafiły do Ameryki. Obecnie pomarańcza jest jednym z najpowszechniej spożywanych owoców cytrusowych na świecie, a jej produkcja stanowi 70% produkcji wszystkich cytrusów!
Do you like it?0
10 grudnia 2012
Moim problemem jest głód, który odczuwam między posiłkami. Wciąż mam tzw. wilczy apetyt, mimo że staram się jeść spore porcje w godzinach posiłków. Co robić?
Nadmierny apetyt wynika najczęściej z zakłóceń procesu wchłaniania składników odżywczych. Zakłócenia te spowodowane są przewlekłym stanem zapalnym, do którego dochodzi z powodu opóźnionej alergii pokarmowej oraz nadmiaru toksyn w organizmie. Nieprzyswajanie pokarmu na skutek reakcji alergicznej i obecności zanieczyszczeń w jelicie sprawia, że komórki są niedożywione i za pośrednictwem tzw. neuroprzekaźników wysyłają do mózgu informację o niedoborach pokarmowych, przez co cały czas odczuwamy potrzebę jedzenia.
Do you like it?0
10 grudnia 2012
W ostatnich latach Polacy coraz częściej sięgają po ryby i owoce morza, które cechują się wysoką wartością odżywczą (zawierają m.in nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, cynk, potas, witaminę B12, witaminy E oraz PP). I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że około połowa wszystkich spożywanych ryb i owoców morza pochodzi nie z tradycyjnego rybołówstwa, ale z azjatyckich hodowli w naturalnych lub sztucznych zbiornikach.
Do you like it?0
10 grudnia 2012
Planujesz potomstwo, a cierpisz na otyłość? Trzeba będzie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, jeśli chcesz dać swojemu dziecku dobry start w życiu. Dotychczas mówiono tylko o licznych zagrożeniach, z jakimi wiąże się otyłość matek, jednak nowe badania pokazują, że otyłość ma negatywny wpływ także na płodność mężczyzn, a dokładnie na ich plemniki. Mężczyźni również muszą o siebie zadbać.
Do you like it?0
10 grudnia 2012
Źle się czujesz? Dokucza Ci zgaga, nudności? Masz wysokie ciśnienie albo boleśnie odczuwasz skutki stresu? Nie martw się. Nie musisz od razu wydawać pieniędzy na lekarstwa. Wystarczy, że sięgniesz po odpowiednie produkty, które dzięki swym właściwościom odżywczym, w jakie wyposażyła je natura, pomogą Ci poradzić sobie z dolegliwościami.
Do you like it?0
3 grudnia 2012
Nie jadasz śniadań, bo wydaje ci się, że dzięki temu szybciej schudniesz? Mylisz się! Posłuchaj, co w PR4 mówi o śniadaniach dietetyk z CM VIMED Marta Michalak, i - w myśl mądrości ludowej zawartej w powiedzeniu "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - już dziś zmień swoje nawyki żywieniowe.
Do you like it?0
3 grudnia 2012
Najnowsze badania przeprowadzone w USA dowodzą, że należący do rodziny jasnotowatych rozmaryn to roślina, która nie tylko doskonale sprawdza się jako przyprawa, ale też może pomóc zachować zdrowie oczu i nie dopuścić do zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, związków aktywnych biologicznie i flawonoidów rozmaryn dawniej stosowany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę. Dziś może dać początek nowemu podejściu do leczenia chorób narządu wzroku.
Do you like it?0
3 grudnia 2012
O tym, że kluczem do zapobiegania nadwadze są zdrowe nawyki żywieniowe, wie chyba każdy. Okazuje się jednak, że niektóre z nich – np. jedzenie śniadania czy regularne spożywanie bez pośpiechu więcej niż 4 posiłków dziennie – owocuje dodatkowo niższą zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie, niezależnie od aktywności fizycznej.
Do you like it?0
3 grudnia 2012
Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe zaburzenie czynnościowe jelita, objawiające się ciągłymi, naprzemiennymi zaparciami i biegunkami, którym towarzyszą bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości.
Do you like it?0
26 listopada 2012
Pochodząca najprawdopodobniej z Chin herbata od wieków ceniona jest za swoje właściwości smakowe i lecznicze. Choć w Europie największą popularnością cieszy się herbata czarna, warto sięgnąć […]
Do you like it?0
26 listopada 2012
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Syracuse i Uniwersytetu Drexel, kobiety z celiakią częściej wykazują objawy depresji i zaburzeń odżywiania niż kobiety w populacji ogólnej. Okazuje się, że ludzie, którzy nie radzą sobie z tą chorobą, skarżą się na złe samopoczucie, są bardziej podatni na stres, a tym samym wykazują wyższe wskaźniki depresji.
Do you like it?0
26 listopada 2012
Trudności z oddychaniem? To może być POChP!
Corocznie w 2. lub 3. środę listopada obchodzony jest Światowy Dzień Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc.
Do you like it?0
12 listopada 2012
Czy wiesz, że na świecie co 5 sekund diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby, a co 10 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań? Szacowana liczba chorych w Polsce wynosi 2,6 miliona, na świecie choruje co najmniej 200 milionów osób.
Do you like it?0
12 listopada 2012
Statystyki American Cancer Society wskazują, że rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów w Stanach Zjednoczonych i trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i kobiet. Tymczasem, jak dowodzą badania przeprowadzone przez naukowców z Loma Linda University, chorobie tej można zapobiegać dzięki spożywaniu gotowanych zielonych warzyw, suszonych owoców, roślin strączkowych i brązowego ryżu.
Do you like it?0
12 listopada 2012
Czujesz się wyczerpany? Być może Twój organizm daje Ci znać, że czegoś mu brakuje. Istnieją w naszym organizmie „centra energetyczne", które muszą być zasilane odpowiednimi, kluczowymi witaminami i składnikami odżywczymi. Ich brak może prowadzić do tego, że poczujesz się wyczerpany.
Do you like it?0
12 listopada 2012
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy organizm jest najbardziej narażony na wychłodzenie, infekcje oraz spadek nastroju. Aby się przed nimi uchronić, sięgnij po produkty, które dzięki zawartości witamin, minerałów i innych związków niezbędnych do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania komórek korzystnie wpłyną na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Do you like it?0
5 listopada 2012
Niektóre teorie ze świata dietetyki mogą uśpić naszą czujność, prowadząc do fałszywego poczucia bezpieczeństwa. Przedstawiamy trzy najczęściej spotykane mity żywieniowe, których poznanie może znacznie poprawić nasze zdrowie.
Do you like it?0
Oceń page