Przewodnik
11 kwietnia 2012
Wyniki testów laboratoryjnych Centre for Science in the Public Interest (CSPI) wykazały, że popularne napoje gazowane typu cola posiadają w swym składzie barwnik chemiczny, który powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych.
Do you like it?0
11 kwietnia 2012
Jak wykazano w najnowszych badaniach, spożywanie jagód poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega zanikom pamięci związanym z procesem starzenia się.
Do you like it?0
11 kwietnia 2012
Twoja dieta, czyli co i jak często jesz, to ważne czynniki dla utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej. Racjonalna dieta i dobre nawyki zapobiegają próchnicy i chorobom przyzębia. Produkty spożywcze mogą bowiem wpływać na Twój uśmiech w podobny sposób jak szczotkowanie lub nitkowanie zębów nicią dentystyczną. Za każdym razem spożywając słodkie potrawy lub skrobię, bakterie w płytce nazębnej dostają kolejną szansę na wzmożony rozwój, tym samym zwiększa się ryzyko rozwoju próchnicy oraz chorób przyzębia.
Do you like it?0
5 kwietnia 2012
Wraz z nadejściem wiosny nasz organizm zmęczony długim brakiem słońca i osłabiony licznymi infekcjami potrzebuje zastrzyku energii i składników odżywczych. Dlatego też wczesną wiosną doskonale sprawdzą się kiełki.
Do you like it?0
4 kwietnia 2012
Jest nam niezmiernie miło powiadomić Państwa, że w Krakowie na ul. Zabłocie 25 od 10 kwietnia 2012 r. działa nowy oddział Centrum Medycznego VIMED
Do you like it?0
4 kwietnia 2012
Wielkanoc choć to czas wyjątkowy i radosny, dla większości osób kojarzy się z obficie zastawionym stołem i świątecznym przejedzeniem. I nic w tym dziwnego! Jak pokazują badania, podczas takich uroczystych dni spożywamy nawet 4 razy więcej kilokalorii niż na co dzień! Jakich zasad warto zatem przestrzegać, aby przetrwać ten czas i nie przybrać na wadze?
Do you like it?0
26 marca 2012
Regularne jedzenie rukwi wodnej (rośliny z rodziny kapustowatych) obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej - donoszą wyniki badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition. Według badaczy z University of Ulster roślina ta, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, przyczynia się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek i chroni przed rozwojem raka.
Do you like it?0
26 marca 2012
Od wielu lat prowadzone są liczne badania na temat wpływu żywności oraz nieprawidłowej diety na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jak wykazano znaczna część nowotworów przewodu pokarmowego […]
Do you like it?0
19 marca 2012
Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników, które mogą ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. To także jedna z najbardziej skutecznych metod leczenia tej choroby. […]
Do you like it?0
19 marca 2012
Oliwa i ryby mogą zapobiegać wystąpieniu ostrego zapalenia trzustki – donoszą naukowcy z Zakładu Fizjologii Żywienia Uniwersytetu w Grenadzie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3, obecne w tłuszczu ryb, a także kwas oleinowy i hydroksytyrozol, pochodzące z oliwy powinny być traktowane jako potencjalne składniki funkcjonalne zapobiegające chorobom trzustki.
Do you like it?0
19 marca 2012
Nadciśnienie tętnicze to najczęstsza choroba układu krążenia w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi aż 10 mln, a drugie tyle jest zagrożonych jego wystąpieniem. Według danych epidemiologicznych, aż co trzeci Polak ma nadciśnienie, a jego średnia długość życia jest o cztery lata niższa od średniej europejskiej! Niestety wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, że choruje na to groźne i podstępne schorzenie.
Do you like it?0
12 marca 2012
Sałata powinna być podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. To niskokaloryczne warzywo zawiera ogrom składników odżywczych m.in. kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, witaminy A, C, E, K, a także związków aktywnych tj. flawonoidy czy kwas liponowy.
Do you like it?0
11 marca 2012
Według czasopisma wydawanego przez American Heart Association jedzenie większych ilości flawonoidów zawartych w owocach cytrusowych, może znacząco zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego.
Do you like it?0
29 lutego 2012
Ile razy słyszałaś/leś, że nadwaga i otyłość spowodowane są brakiem silnej woli? Jak wiele razy stosowałaś męczące i nieskuteczne diety, które prowadziły tylko do frustracji i w konsekwencji do braku samoakceptacji i poczucia własnej wartości?
Do you like it?0
26 lutego 2012
Pochodzący z rejonów Morza Śródziemnego rozmaryn stanowi jeden z podstawowych składników mieszanki ziół prowansalskich. To niezwykle aromatyczne ziele o gorzkawo-korzennym smaku wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Dzięki wysokiej aktywności antyoksydacyjnej, znajduje zastosowanie w zwalczaniu negatywnych skutków stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego w organizmie.
Do you like it?0
26 lutego 2012
Spożycie cukru powinno być kontrolowane tak jak spożycie alkoholu i wyrobów tytoniowych, aby w pełni móc chronić zdrowie publiczne – twierdzą zgodnie badacze z Uniwersytetu w […]
Do you like it?0
26 lutego 2012
Istnieją nowe dowody na to, jak ważna jest zdrowa dieta podczas ciąży. Według badań Akademii Sahlgrenska na Uniwersytecie w Gothenburgu kobiety, które podczas ciąży codziennie spożywały […]
Do you like it?0
25 lutego 2012
Maja Sablewska i Lidia Trawińska mówią o zasadach zdrowego odżywiania.
Do you like it?0
13 lutego 2012
Aktywność fizyczna jest niezbędna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wzmacnia nasz układ mięśniowy, redukuje tkankę tłuszczową, zapobiega chorobom cywilizacyjnym, wspomaga odporność, poprawia sen czy koncentrację oraz zapobiega depresji. Jednym słowem wykazuje szereg korzystnych działań na organizm człowieka.
Do you like it?0
13 lutego 2012
Dieta śródziemnomorska bogata w dużą ilość warzyw oraz ryb wydłuża nasze życie – taki jest jednomyślny wynik czterech badań opublikowanych przez Sahlgrenska Academy – katedrę nauk medycznych na Uniwersytecie w Göteborgu. Badania naukowe prowadzone przez szereg lat wykazały, że dieta śródziemnomorska charakteryzująca się dużym spożyciem ryb, warzyw, dobrej jakości oliwy, orzechów oraz niskim spożyciem produktów zwierzęcych takich jak mięso i mleko, prowadzi do lepszego zdrowia i dłuższego życia.
Do you like it?0
13 lutego 2012
Już od lat słyszymy o zdrowotnych właściwościach soi i przetworów sojowych. Wymieniane są jej właściwości antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe czy przeciwcukrzycowe. Soję uznaje się jako nieoceniony substytut mięsa […]
Do you like it?0
25 stycznia 2012
Dietetyk Centrum Medycznego VIMED Lidia Trawińska w programie TVP2 „Pytanie na śniadanie” opowiada o efektach naturalnej Terapii Fenotypowej stosowanej przez gwiazdy telewizyjne i osoby publiczne.
Do you like it?0
9 stycznia 2012
Na całym świecie zwraca się coraz większą uwagę na jakość pracy i efektywność pracowników. Wiadomo, że są one uzależnione od zdrowia, samopoczucia i zaangażowania zatrudnionego. Choroba i spowodowana nią obniżona wydajność pracownika wiążą się z utratą produktywności firmy i zmniejszeniem jej rentowności.
Do you like it?0
9 stycznia 2012
Według najnowszych badań naukowych, stosowanie diety śródziemnomorskiej w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną, może pomóc w poprawie objawów bezdechu sennego.
Do you like it?0
9 stycznia 2012
Nowe badania sugerują, że osoby z niewydolnością serca, które nie spożywają wystarczających ilości produktów bogatych w witaminę C prawie dwukrotnie częściej trafiają do szpitala niż osoby z niewydolnością serca, które spożywają odpowiednie ilości tej witaminy.
Do you like it?0
9 stycznia 2012
Naukowcy są zaniepokojeni gwałtownym wzrostem ilości chorób na poziomie zaburzeń poznawczych. Liczba zgonów z powodu choroby Alzheimera wzrosła o 46%. Według statystyk co 72 sekundy u kogoś rozwija się ta choroba. Jeżeli planujemy żyć do ok. 80 roku życia, to ryzyko zaburzeń poznawczych sięga ponad 50%!
Do you like it?0
2 stycznia 2012
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of the American Medical Association, picie trzech do sześciu porcji napojów alkoholowych tygodniowo, wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Związek ten zaobserwowano niezależnie od wieku badanych.
Do you like it?0
2 stycznia 2012
Najnowsze badania pokazują, że jedzenie znajdująca się w puszkach jest źródłem niebezpiecznego związku – bisfenolu A. Bisfenol A to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli. Stosowany w przemyśle od 1957 rok, używany jest do produkcji tworzyw sztucznych, żywic epoksydowych, a także jako dodatek do metalowych puszek na żywność i napoje.
Do you like it?0
Oceń page