Chcesz pamiętać? Zapomnij o słodzonych napojach | VIMED

Chcesz pamiętać? Zapomnij o słodzonych napojach

Codzienne spożywanie napojów z dodatkiem cukru może upośledzać zdolność uczenia się i zapamiętywania, zwłaszcza gdy konsumpcja następuje w okresie dojrzewania. Badania, których wyniki zaprezentowano na dorocznym spotkaniu Annual Meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), wykazały, że napoje słodzone wysoko fruktozowym syropem kukurydzianym lub sacharozą pogarszają naszą pamięć.

Doświadczenie zostało przeprowadzone na dorosłych i młodych szczurach. Gryzonie miały stały dostęp do słodzonych napojów o stężeniu cukru podobnym do tego, jakie jest w typowych napojach bezalkoholowych. Po miesiącu autorzy poddali zwierzęta testom sprawdzającym funkcje poznawcze.

Wyniki wykazały, że dorosłe osobniki stosunkowo dobrze radziły sobie ze wszystkimi zadaniami, jednak u młodych szczurów, które były w okresie dorastania, odnotowano znaczne ubytki zdolności związanych z uczeniem się i zapamiętywaniem.

Nie jest tajemnicą, że rafinowane węglowodany, szczególnie spożywane w napojach,  mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych. Jednakże nasze obserwacje pokazują, że spożywanie w nadmiarze słodzonych napojów zakłóca również zdolność mózgu do normalnego funkcjonowania i zapamiętywania najważniejszych informacji. 

[framed_box bgColor=”#FFD4F1″]Naukowcy stwierdzili, że wspomniane napoje powodują zaburzenia pamięci u młodych szczurów i promują stan zapalny w hipokampie, czyli w tym obszarze mózgu, który kontroluje wiele funkcji uczenia się i pamięci.

[/framed_box]

Hipokamp to krytyczny obszar mózgu odpowiedzialny za pamięć. Pod wieloma względami ten region jest jak kanarek w kopalni węgla kamiennego, wykazuje szczególną wrażliwość na różne czynniki środowiskowe, w tym na działanie dostarczanych z pożywieniem tłuszczów nasyconych i cukrów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *